Zona Del Silencio : Bermudski trougao usred pustinje

Zona Del Silencio : Bermudski trougao usred pustinje

Juni 23, 2018 0 By admin

U tzv. “Zoni tišine” u meksičkoj pustinji radio signali se ne probijaju, a kompasi gube svaki smjer.

Na tom mjestu je nemoguće slušati radio, a još niko nije objasnio zašto. Vjeruje se da smetnje uzrokuju velike zalihe magnetita pod zemljom, ali i ostaci udara meteorita.

Duboko u rezervatu Mapimi na skoro 400.00 hektara nenaseljene ravnice pojavljuje se tek poneka planina i na to mjesto se usuđuju da uđu samo rijetki.

Bendžamin Palasios, vitalni šezdesetogodišnjak i vlasnik temtskog NLO ranča u blizini “zone tišine”, priznaje kako mu je zona najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Tokom 20. vijeka veliki meteori su pali na jugu meksičke države Čivave i u blizini zone tišine. Dva meteora su pala na isti ranč u samo nekoliko godina razmaka. Treći je pao 1969. godine nekoliko kilometara dalje.

Augusto de la Penja, vođa Pemeksove ekspedicije, bio je toliko frustriran problemima sa radiom da je dao ime Zona tišine području koje je istraživao.

Lokalne legende

Još jako davno , domaće stanovništvo prepričavalo je legende o neobičnim događajima, čudnim svjetlima i pojačanoj meteorskoj aktivnosti na nebu iznad Zone tišine.

“Ima jako puno priča o vanzemaljcima i neidentifikovanim letećim objektima u Zoni”, priča Džeraldo Rivera, strastveni ufolog.