Sve što niste znali o celijakiji

Sve što niste znali o celijakiji

Juli 8, 2018 0 By admin

Celijakija ili glutenska enteropatija  je nasljedni imunološko-posredovani poremećaj kojki semanifestuje kao  trajna nepodnošljivost glutena.

Gluten  je ljepljiva, elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici (žitu), brašnu, raži, ječmu, piru, te zobi koja je često kontaminirana zbog toga što se najčešće uzgaja uz pšenicu. Gluten čini tijesto ljepljivim i on daje elastičnost tijestu od sviju žitarica.

Pored navedenih žitarica postoje i žitarice koje ne sadrže gluten kao što su kukuruz, haljda, proso, smeđa riža i dr.

Zbog intolerancije na gluten, tijelo stvara antitijela koja napadaju njegove molekule. Pri tome se  oštećuje sluznica tankog crijeva i uništavaju crijevne resice što otežava opću apsorpciju hranjivih tvari, dovodi do smanjene sposobnosti organizma da varenjem dolazi do vitamina, minerala, belančevina, ugljenih hidrata i masti iz hrane koju unosimo. Gluten zbog toga može oštetiti i druge organe i organske sisteme.  Celijakija je jedna od najčešćih bolesti probavnog sistema.

Uzroci nastajanja celijakije

Istraživanjima je dokazano da je celijakija genetska bolest. Genetske prdispozicije za celijakiju ima trećina populacije i od 10 do 20 posto bliskih rođaka osoba s celijakijom će je vjerojatno imati. Da bi se bolest “aktivirala” potrebno je imati prehranu bogatu glutenom, ali nije poznato šta je tačno izaziva. Ponekad celijakija postaje aktivna po prvi put nakon operacije, trudnoće, porođaja, virusne infekcije ili teškog emocionalnog stresa.

Faktori rizika:

-član obitelji koji već ima celijakiju,

-dijabetes tip 1,

-Downov ili Turnerov sindrom,

-autoimuna bolest štitnjače,

-Addisonova bolest,

-reumatoidni artritis.

 

Simptomi

Glavni simptomi koji su karakteristični za celijakiju su:

– Probavne smetnje –  dijareja,  nadutost, mučnina sa povraćanjem, bolovi u stomaku, krvarenje, zatvor (najčešći kod dece obolele od  celijakije).

-Dermatitis, osipi, crvenilo kože,

-Umor, malaksalost, nizak krvni pritisak, iscrpljenost.

-Vrtoglavica, osećaj neravnoteže

-Hormonalna neravnoteža – kod žena menstrualne tegobe, neobjašnjiva neplodnost, smanjen libido, impotencija.

-Učestale glavobolje i migrene.

-Problemi sa zglobovima, kolenima, kukovima

-Problemi sa zubima.

-Promena raspoloženja, na primer anksioznost, depresija, razdražljivost.

Liječenje Bezglutenska dijeta nije štetna za čovjekov organizam jer gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga čine zamjenjive su drugim prehrambenim izvorima

Ukoliko imate neke od faktora rizika ili navedenih simptoma prvo trebate da se posavjetujete sa doktorom i obavite potrebne preglede i analize.  Liječenje celijakije je cijeloživotni proces. U suštini se sastoji od bezglutenske ishrane. Promjena ishrane podrazumijeva ukidanje proteina ili bjelančevinu pšenice, zobi, ječma, raži i njihovih botaničkih srodnika. To znači da se za pripremu jela ne smije koristiti brašno tih žitarica, a ni konzumirati industrijski proizvodi koji ih sadrže (žitne pahuljice, hljeb, tjestenina, keksi…).

Vrlo često smo onda u nedoumici šta zapravo smiju jesti osobe sa celijakijom? navesti ćemo neke od namirnica:

  • sve vrste voća
  • vrste žitarica: riža, kukuruz, proso, heljda, soja, sezam
  • sve vrste povrća uključujući krompir, mahunarke, rižu, leću, salate itd.
  • sve vrste mesa, ribe, jaja
  • mlijeko, margarin, vrhnje*, jogurt, sir*
  • gljive
  • šećer, čaj, crna kafa, kakao, džem, med, pekmez*
  • čisti sladoled, čista čokolada
  • škrob, uključujući i pšenični škrob
  • ulje, ocat, papar, paprika, so, kvasac, začini*

 

* označenim namirnicama pojedini proizvođači mogu dodati brašno pa savjetujemo da uvijek pročitate sastav otisnut na pakovanju da bi se uvjerili da zaista ne sadrže gluten