Spontani pobačaj, gubitak trudnoće. Zašto?

Spontani pobačaj, gubitak trudnoće. Zašto?

Mart 1, 2018 0 By admin

 

Spontani pobačaj predstavlja najčešći oblik gubitka trudnoće i definira se kao nevoljni gubitak trudnoće prije 20 navršenih nedjelja.

Uzroci pobačaja mogu biti različiti, ali najčešće se javlja zbog:

  1. Anomalija zametka, uključujući i genske anomalije
  2. Imunoloških poremećaja i trombofilije majke
  3. Anomalija maternice ( npr miomi) i endokrinopatija majke ( diabetes, bolesti štitne žlijezde)
  4. Uticaja štetnih vanjskih faktora, infekcija

Na žalost oko 50% slučajeva uzrok spontanog pobačaja do danas ostaje neobjašnjen.

 

Ukoliko ste trudni i ne osjetite tipične  simptome trudnoće, to ne znači da ćete imati spontani pobačaj. Neke trudnice nemaju pojačanu želju za određenom vrstom hrane, niti osjećaju mučnine. Neke nemaju osjećaj napetosti u dojkama, a neke neće imati nikakvo krvarenje ni u jednom trenutku u toku cijele trudnoće. Svaka zena je jedinstvena pa tako i svaka trudnoca .

Ukoliko se u trudnoći u određenom momentu jave znaci koji bi mogli ukazivati na spontani pobačaj jako je važno da odmah reagujete, jer nekada pravovremena terapija moze spasiti i održati trudnoću.

 

Prijeteći spontani pobačaj se najčešće manifestira sljedećim znakovima:

Vaginalno krvarenje koje najčešće bude prvi pokazatelj spontanog pobačaja. Važno je znati da se krvarenje javlja u nekom trenutku trudnoće kod skoro 70% trudnica i predstavlja glavni predskazatelj prijetećeg spontanog pobačaja. Trudnica treba znati razlikovati pojavu iscjetka u obliku prljanja od samog krvarenja jer svako krvarenje u trudnoći zahtijeva posjetu ginekologu.

 

Grcevi su za vrijeme trudnoće jako česta pojava, cak i u niskorizicnim trudnoćama. Ukoliko se uz pojavu grčeva u trudnoći pojave i drugi simptomi kao što su krvarenje, jak bol u leđima, bolne kontrakcije treba znati da udruženom pojavom ovih simptoma raste mogućnost nastanka spontanog pobačaja te se obavezno javite ginekologu kako bi se utvrdio uzrok bola.

 

Bol u ledjima se može javiti u toku trudnoće , ali pojava jakih bolova u leđima posebno uz pojavu drugih simptoma kao sto su grčevi ili krvarenje može predstavljati početak spontanog pobačaja, posebno ako se javi bol u donjem dijelu trbuha koji se širi na donji dio leđa.

 

Prestanak simptoma trudnoce tj izostanak mučnine i osjetljivosti dojki ili pojava mršavljenja za vrijeme prvih nedelja trudnoće mogu predstavljati znalove pobačaja. Ukoliko ste zabrinuti javite se ginekologu kako bi Vam kratkim pregledom potvrdio da je tok trudnoće uredan.

 

 

Kontrakcije maternice , ukoliko se jave bolne kontrakcije maternice prije 20. nedelje trudnoće i iste se ponavljaju u intervalima od pet do dvadeset minuta, odmah se javite ginekologu.

Bolne trudove ne treba miješati sa Braxton Hicks kontrakcijama koje predstavljaju lažne trudove i ne uzrokuju bol. Pojava bolnih kontrakcija u ranoj trudnoći predstavlja znak da bi mogao nastupiti spontani pobačaj.

 

Ko bi trebao paziti na pojavu znakova prijetećeg spontanog pobačaja?

Spontani pobačaj može nastati kod svake žene i najčešće se javlja u prvom tromjesečju trudnoće. Sve trudnice bi trebale obratiti pažnju na pojavu simptoma spontanog pobačaja. Spontani pobačaj se javlja kod oko 20% svih klinički potvrđenih trudnoća, međutim ako se ovom procentu dodaju žene koje ne znaju da su trudne stopa pojave spontanih pobačaja raste sa 20 na 60%. Kako bi se izbjegle komplikacije poželjno je poznavati simptome spontanog pobačaja te ukoliko se oni pojave u bilo kojem trenutku trudnoće, moraju se ozbiljno shvatiti. Istraživanja pokazuju kako se sam spontani pobačaj češće javlja kod starijih trudnica i da je učestalost spontanih pobačaja vezana za starosnu dob trudnice. Kod žena starosne dobi 20-30 godina učestalost spontanog pobačaja iznosi 9-17%, kod starosne dobi 30-35 godina 20%, kod starosne dobi 35-40 godina 40%, dok je učestalost spontanog pobačaja kod žena starosne dobi nakon 40. godine kreće čak ido 80%.