PET DEKORATIVNIH BILJAKA KOJE SE LAKO ODRŽAVAJU

PET DEKORATIVNIH BILJAKA KOJE SE LAKO ODRŽAVAJU

April 16, 2018 0 By admin

Iako su dvorišta  već ispunjena zelenilom i šarenim cvjećem, nikada nije previše kasno za dodavanje novih biljaka…

Ako ste kojim slučajem već uredili svoje dvorište i dodali mu novo šareno i mirisno cvjeće, zelenu travu i drveće, još nekoliko noviteta mu sigurno neće škoditi.

Danas smo odlučili da vam predstavimo pet biljaka koje se savršeno uklapaju u moderna i retro dvorišta. Neke od njih podsećaju na prirodne skulpture, neke daju tropski osejćaj vašoj privatnoj zelenoj oazi, dok su sve podjednako interesantne i veoma lake za održavanje.

Ixora – geranium

Ovu priču započećemo Ixorom, tropskom biljkom koja rađa predivne cvjetove u nijansama crvene, pink, narandžaste i žute boje. U većini slučajeva, ona toleriše jako i direktno sunce, a možete je uzgajati kao žbun ili u saksiji. Iako ona preferira vlažno tlo i ne podnosi hladno vrijeme, ona u suštini zahtjeva malo njege, što je čini idealnim izborom za svačiju baštu. Ona će vašem dvorištu dodati dodir tropske ljepote, pa će se idealno uklopiti sa palmama i prostorima pored bazena. Takođe, u zavisnosti od klimatskih uslova, ona se može gajiti kao živa ograda, a na vama je da otkrijete koji će se njen vid najbolje uklopiti u vašem dvorištu. Ako niste sigurni kako da je gajite, gdje da je kupite i šta vam je sve potrebno, konsultujte stručnjake iz rasadnika, koji će vam sigurno dati prave savjete.

Queen Victoria Agava

Sa svojom bodljikavom formom i skulpturalnim stilom, ova Agava svakako zahtjeva vašu punu pažnju! Ova sukulentna biljka odlično podnosi sunce i zahtjeva tek povremeno zalivanje, što je čini idealnom za sve otvorene bašte. Možete je posaditi direktno u zemlju ili u saksiju, a ona će biti posebno lijepa ako posadite više njih jednu do druge. Budite pažljivi kada radite oko nje, jer ona ima izuzetno oštre ivice.

Pittosporum – pitospora

Pitospora je biljka koja ima dosta vrsta koje cvjetaju i imaju predivno cvijeće sa opojnim mirisom. Japanski pittosporum je najpopularnija vrsta, koja može rasti u hladovini ili na direktnom suncu, jer je veoma otporna na vremenske uslove i laka za održavanje. Veoma je popularan izbor za žive ograde i granice, pa je slobodno možete koristiti za dodavanje volumena bazi nekog drveta ili druge visoke biljke.

Okrugli kaktus

Nema nikakve sumnje da je ova vrsta kaktusa jako zabavna za posmatranje! Samim tim, nikako nije čudno što je brojne pejzažne arhitekte uključuju u dizajn jedne bašte, u kombinaciji sa drugim sukulentima različite boje i forme. Ova biljka uživa u dobro dreniranoj zemlji, suncu i minimalnom zalivanju. Prosto rečeno – ona je pravi primjer biljke koja zahtejva minimalno održavanje. Poput agave koju smo prethodno pomenuli, i ova vrsta kaktusa izgleda impresivno kada je više njih posađeno zajedno. Kada radite sa njima, pazite se bodljica – ipak je to kaktus, koliko god simpatično izgledao!

Ruzmarin

Kao začin, ruzmarin je već preforsiran i često upotrebljavan. Ali, to ipak ne znači da ga ne želimo u svojim baštama. Njegova sposobnost napredovanja u vrelim i suhim uslovima daće vam priliku da se divite njegovom prisustvu, ako ga posadite u svojoj bašti. Možete ga koristiti kao dopunu manjih praznih mjesta u vašim baštama. Možete ga gajiti uspravno, ili kao vjernog pratioca neke staze. Odgovara mu život u saksiji, ali i u samoj zemlji. Iako ne zahtjeva od vas praktično nikakvu pažnju, sigurni smo da ćete mu je posvetiti svaki put kada ga ugledate. Možda počnete opet da ga koristite kao začin u svojim jelima, jer ga sada uvijek imate na dohvat ruke…