Presađivanje i razmnožavanje orhideja

Presađivanje i razmnožavanje orhideja

Mart 30, 2018 1 By admin
SADNJA/PRESADNJA

Orhideju presađujemo svake 2-3 godine ili kad korijenje počinje izlaziti iz tegle jer je svaka presadnja za orhideju stresna stoga je poželjna presadnja nakon cvatnje kako ne bi izgubila cvjetove ili za vrijeme mirovanja.
Orhideju presađujemo u što manju teglu (ako stavite u veću teglu, supstrat u kojem se NE nalazi korijenje može započeti truljenje).
Stari supstrat bacamo jer je prilično star i postoje velike šanse da istrune. Također pogledamo korijenje i odrežemo svo trulo i oštećeno korijenje (oštećeno korijenje ostavljamo samo ako orhideja nema dovoljno korijenja).
Kad stavimo orhideju u teglu, polako sipamo supstrat u teglu. Zatim pokušamo popuniti rupe, ali nikako ne “nabijamo” supstrat kao kod ostalih biljaka koje rastu u zemlji.
Orhideju zalijemo nakon presadnje.
Nakon presadnje, sljedeće 2 sedmice listovi orhideje mogu biti smežurani što je normalno jer orhideja crpi snagu iz njih.

SUPSTRAT

Supstrat treba biti onaj koji slabo drži vlagu, a to može bitit:
– kora jele ili bora
– treset
– perlit
– močvarna mahovina
– korijenje kraljevske paprati
– odstajalo bukvino lišće
– grube lisnjače
– kameni pijesak
– ilovasta tratinjača
– kao dodatak se može dodati i stiropor i glinopor kuglice
Možete koristiti dvije vrste supstrata:
1. vrsta: Kupljeni supstrat (poželjno ga je ostaviti na suncu jer se često u njemu nalaze nametnici)
2. vrsta: Vlastiti supstrat. Najbolji je od usitnjene kore drveća. Poželjno je od zimzelenog drveća jer ne truli brzo i blago je kiselkasto. Možete napraviti i mješavinu svega, ali preporučamo da ne stavljate mahovinu jer često se ne posuši, možete staviti samo na kraj kao pokrivač.

RAST/CVATNJA/PLODOVI

Kod monopodijalnih orhideja mladi listovi izrastu 1-2 puta godišnje, dok kod simpodijalnih orhideja ne rastu novi listovi, nego novi izdanci, tj. mladice.

RAZMNOŽAVANJE

Orhideja se može razmnožavati spolnim putem (sjemenjem, ali vrlo rijetko) i vegetativno (mladice, ovisno o vrsti). Mladice na orhidejama nazivamo keik.
1) Monopodijalne orhideje razmnožavamo kada dobiju keik (izdanak na staroj biljci ili na cvjetnoj stapci). Pričekamo da naraste do visine od 8-10 cm ako je na staroj orhideji (odvajamo ju sterilnim skalpelom što bliže staroj orhideji) ili kad razvije 3-4 listića i 3-4 korijena ako je izrasla na cvjetnoj stapci.
2) Simpodijalne orhideje razmnožavamo tek kad postoje 3-5 mladih orhideja (keik); vidi se da je svaka za sebe. Tada svaku sljedeću orhideju možete presaditi.

Keik presađujemo na 3 načina, a ovisi o biljci i vašim mogućnostima (preporučujemo 1. i 3. način):
1. Keik posadimo u supstrat i stavimo u mini staklenik zajedno sa čašom vode i zatvorimo (stavljamo zbog vlage). Svake 2 sedmice otvaramo staklenik da se izmjeni zrak (zbog mogućnosti stvaranja gljivica i plijesni)
2. Keik bez supstrata zajedno sa čašom vode stavimo u mini staklenik i zatvorimo. Svake 2 sedmice otvaramo staklenik da se izmjeni zrak (zbog mogućnosti stvaranja gljivica i plijesni)
3. Keik posadimo u supstrat i stavimo na sjenovito mjesto bez sunca i zalijevamo kao i ostale orhideje.