NEKA DVORIŠTE BUDE VAŠ MALI PRIVATNI RAJ

NEKA DVORIŠTE BUDE VAŠ MALI PRIVATNI RAJ

April 14, 2018 0 By admin

Pri samoj pomisli na uređenje zapuštenog dvorišta u kojem odavno nema nikakvog reda većina ljudi odmah pomisli da je to naporan i ogroman posao. Vjerujte, možete ga pretvoriti u pravo uživanje. Zasučite rukave i pustite da vaš kreativni duh u punom sjaju zablista u predulazu u vaš dom. Kako? Mi vam donosimo nekoliko zanimljivih, jednostavnih i divnih prijedloga.

Potočić u vašem dvorištu

Ako u dvorištu imate problem sa vodom i ako zbog toga dolazi do erozija zemlje i pravih malih poplava riješite to na jednostavan način – pustite vodu da teče. Godinama su se vlasnici dvorišta na slici borili sa viškom vlage sve dok svoj problem nisu pretvorili u najljepše mjesto u dvorištu uz malo kamenčića i cvjetića sa obje strane. Zamislite odmor u dvorištu uz žubor vode koja mirno teče. Divno, zar ne?

Pogled koji odmara

Možda vam je teško da u to povjerujete, ali nekada je jedino što se vidjelo sa stolice u dvorištu na slici bila stara šupa sa vratima koja vise. Vlasnici su ih zamijenili sa starinskim drvenim prozorima. Dodajte tome još jedan visoki stolić i dobili ste savršeno mjesto za neko lijepo cvijeće ili za hranu i piće za vaše goste.

Prilaz terasi na sprat

Ako se sa vaše terase silazi u dvorište onda bi bilo lijepo da uredite taj prilaz. Najbolje rješenje za to je da oko baze stepeništa posadite mnogo cvijeća. Osim što će sakriti neuglednu unutrašnjost stepenica ovo cvijeće i zelenilo će unijeti boje i predivne mirise u vaše dvorište.

Pozornica ispred vaše kuće

Dosadno i ravno dvorište možete pretvoriti u pravu pozornicu i to uz pomoć zemlje, malo trave i kamena za rubove. Visoke biljke sa velikim listovima daće vašem dvorištu tropski ugođaj. Sada se sa dobrom knjigom i omiljenim pićem udobno smjestite u ležaljku i uživajte.

Veličanstven ulaz

Prvi utisak se itekako računa i zato je veoma važno da obratite pažnju na ulaz u vaše dvorište. Ne postoji ništa ružnije od stare, zapuštene ograde i blatnjavog prilaza kući. Upravo zbog toga je ovaj ulaz elegantno podignut uvis i ukrašen cvijećem koje štiti od radoznalih pogleda, a staza je uređena.

Udobnost prije svega

Neka vaše dvorište postane malo ušuškano mjesto za bijeg od svakodnevnog stresa. Podignite rešetkastu ogradu, ukrasite je cvijećem i uz nju smjestite stolić i stolice sa udobnim jastučićima. Visoki rešetkasti naslon je savršeno sakrio ružnu i neurednu ulicu sa druge strane dvorišta. Lijepo i praktično, zar ne?