KIRKJUFELL, ISLAND

KIRKJUFELL, ISLAND

Mart 31, 2018 0 By admin

Grundarfjordurovo prelijepo područje  Kirkjufell , kaže se da je najviše fotografisana planina na Islandu. To što ima izolovanu poziciju, 463 metara nadmorske visine i izlazi u more, čini ga glavnim mjestom za putnike i mještane. Boje planine menjaju se svake sezone, od ljetne zelene do zimske bijele, tako da ćete uvijek pronaći novu perspektivu na ovoj veličanstvenoj planini.

Pored Kirkjufella nalazi se vodopad Kirkjufellsfoss koji kanališe ledenu vodu Sneefellsjokull ledenika. Ova tri vodena udara nisu jako visoka, ali omogućavaju prekrasnu fotografsku priliku sa planinom u pozadini, naročito tokom tamnih zimskih noći kada sjeverna svjetla plove preko neba. U blizini je još jedan zapanjujući vodopad, Grundarfoss.

Kako doći do Mount Kirkjufell

Kirkjufell se nalazi u gradu Snaefellsnes, u blizini grada Grundarfjordur, koji je udaljen oko dva sata od Reykjavika. 10 minuta vožnje zapadno od Grundarfjordur, niz Snaefellsnesvegur 54, vodiće vas do Kirkjufella. Parking je jednostavan i besplatan.

Fotografisanje Kirkjufell

Pokušajte da prođete planinu Kirkjufell bez fotografije! Kladimo se da nećete biti u stanju da se oduprete, kada jednom vidite ovu živopisnu planinu. Nekoliko uglova su najpopularniji za fotografisanje:

Prvi je vodopad Kirkjufellsfoss na lijevoj strani puta, čineći vodopad idealnim  za fotografiju.

Druga je na drugoj strani glavnog puta, gdje je materijal u prednjem dijelu jezera. Na mirniji dan možete dobiti fantastične fotografije Kirkjufela koji se simetrično odražava na jezero – rezultati su jednostavno zapanjujući.

Da ne spominjemo dramatične efekte koje možete napraviti tokom zimskog vremena, kada  sjeverne svjetla plešu na nebu.

Ali, pošto su ovo dva najnaprednija ugla, mi vas pozivamo da pronađete drugačiji, onaj koji ne spada ni u jedno od njih. Sretno!

Pješačka staza Kirkjufell i okolina

Okružen plažama, Kirkjufell ima divnu stazu oko nje, kao i izazov strmog penjanjanja do vrha. Dvije tačke koje uključuju penjanje konopcima čine se opasnim kad su mokre i ne treba ih pokušavati bez vodiča.

Okolina je puna života ptica i mora, a zimi su u fjordu viđeni kitovi orke.

Grad Grundarfjordur nudi smještaj, restorane, teren za golf, kao i razne druge aktivnosti na otvorenom, kao što su planinarenje, jahanje konja, i kampovanje.