Drevna kineska medicina

Drevna kineska medicina

Maj 7, 2018 0 By admin

Tradicionalna kineska medicina postojala u Kini već prije 3000 godina.

Stari su Kinezi vjerovali da životna energija qi kola u nama kroz meridijane koji odgovaraju raznim organima u tijelu. Sila koja pokreće qi je neprekidno kretanje između dva pola yin i yang.

U normalnim okolnostima i kod zdrave osobe, životna sila qi kola ravnomjerno, održavajući ravnotežu između snažnih elemenata yang i obuzdavajućih elemenatayin. Ako se poremeti ravnoteža, tjelesni će sklad biti ugrožen i čovjek se može razboljeti.

Primjenjujući iskustvena znanja stara tisućama godina, terapeut aktivira određene točke na meridijanima i ponovno uspostavlja ravnotežu yin-yang. Te točke zovu se akupunkturne točke, a aktiviraju se ubodom igle (akupunktura), ili pritiskom prsta (akupresura).

Poput ostalih oblika holističke medicine, i u kineskoj se medicini naglašava povezanost tijela, uma i duha, te njihov odnos prema okolišu.

Kineska medicina ima za cilj održavanje dobrog zdravlja i zadovoljstva, te prevenciju bolesti, dok je istodobno oblik dijagnostike i način liječenja.

Čovjek se promatra kao biće koje je stvorila priroda i kao takav podložan je prirodnim zakonima. Čovjeka se liječi kao “cjelinu” tj. razumijevanjem svih simptoma i znakova unutar kojih osobe utječu jedna na drugu i međusobno su povezane.

To je i razlog zašto se primjenom ove medicine iscjeljuju i ublažavaju, inače neizlječiva oboljenja. Osnovne metode koje su se razvile u kineskoj medicini obuhvaćaju:

 • akupunkturu,
 • tui-na terapiju,
 • refleksologiju,
 • biljnu medicinu
 • Vježbanje, većinom Qigong (izgovara se «Či Kung»), također je vrlo važan dio tradicionalne kineske medicine. Qigong uključuje poze, meditaciju i spore, promišljene pokrete tijela.U kineskoj medicini prehrana također predstavlja oblik terapije. Sve namirnice imaju određeno djelovanje, iako je njihov učinak znatno slabiji od učinka ljekovitih biljaka. Namirnice se dijele prema okusu, temperaturnom djelovanju, pripadnosti određenom funkcionalnom području te količini energije koju sadrže.Kineska medicina vjeruje, da dijetetika ima izvanredno važnu ulogu u prevenciji bolesti, odnosno izvrsna je nadopuna akupunkturi i fitoterapiji. Način prehrane prilagođava se ne samo poremećaju, već i godišnjem dobu.Mnoge ugledne organizacije, poput Svjetske Zdravstvene Organizacije (World Health Organization) i Nacionalnog Instituta Zdravstva (National Institute of Health), priznaju vrijednost kineske medicine i smatraju ju vrlo efikasnom alternativom suvremenim načinima liječenja.
 • YIN-YANG 

 • Simbol yin-yang sve je popularniji širom zapadnog svijeta.
  On simbolizira suprotnosti: Pokretne, vanjske, rastuće, gornje, tople, vruće, svjetle, hiperaktivne, muške značajke mogu se klasificirati kaoYang. Nepokretne, unutarnje, padajuće, donje, hladne, tamne, neaktivne i ženske značajke mogu se klasificirati kao Yin.
  Ne samo da su yin i yang suprotni jedan drugime, oni ne mogu ni postojati jedan bez drugoga. Na primjer, kada ne bi bilo noći, ne bismo imali s čime usporediti njezinu suprotnost-dan.SINDROMI YANG-a
  groznica
  ubrzani bazalni metabolizam
  visoka temperatura
  povećano znojenje
  povišeni krvni pritisak
  nepodnošenje vručine
  crvena ili roza boja kože
  želja za hladnom hranom i pićem
  suhi jezik uz žeđ
  žuta mokraća
  normalna salivacija
  zatvor
  jaki glas, govorljiv, uvjerljiv

  SINDROMI YING-a

  osjećaj hladnoće
  usporeni bazalni metabolizam
  niska temperatura
  smanjeno znojenje
  nizak krvni pritisak
  nepodnošenje hladnoće
  blijeda boja kože
  želja za vrućom hranom i pićem
  vlažan jezik, bez osjećaja žeđi
  bistra mokraća
  pretjerana salivacija
  proljev
  slabašan glas, tih, povučen

  Terapija se zasniva upravo na prilagođavanju Yina i Yang-a u svrhu uspostavljanja ravnoteže između ovih suprotnosti.. Rabeći metode kineske medicine, liječnik pokušava ponovo harmonizirati yin i yang tijela.

 • Pet elemenata

 • Teorija o pet elemenata jedna je od najstarijih i najslavnijih u cjelokupnoj kineskoj mudrosti. Primjenjuje se u istočnoj holističkoj medicini, makrobiotici, kao načinu prehrane, iako se istovremeno odnosi i na dom, kao i na okoliš.Životna se energija kreće na pet različitih načina, a pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, voda i metal, simbolički prikazuju kretanje energije određenog tipa.
 • Pet načina kretanja energije
  1. širi se – drvo
  2. uzdiže se – vatra
  3. kruži – zemlja
  4. skuplja se – metal
  5. silazi – vodaU zapadnoj filozofiji postoji teorija o četiri elementa: vodi, vatri, zemlji i zraku. Zapravo se radi o istovrsnim energijama; energija drveta spada pod energiju zraka, a zemlja i metal pod zajednički elemenat zemlje. Svaki od ovih pet elemenata ima svoju boju, svoje godišnje doba te je prisutan u našem životu i prostoru.

  Drvo

  Simbolizira energiju koja se širi na sve strane (baš kao i drvo u proljeće). Zelene je boje, a u prostoru je prisutno kroz drveni namještaj, u predmetima od slame, pletenim košarama, papirnatim sjenilima, biljkama. Njegovo godišnje doba je proljeće.

  Vatra

  Plamen vatre visoko se uzdiže u zrak. Vatra vibrira crveno-narančasto purpurnim tonovima. Njena je energija prisutna kroz svjetlost, sunčeve zrake, svijeće, vatru u kaminu, električne instalacije. Njegovo godišnje doba je ljeto.

  Zemlja

  Tu životna energija kruži oko svoje osi, boje se kreću u žuto smeđim tonovima, a godišnje doba je kasno ljeto. Energija zemlje prisutna je u samoj zemlji, pijesku, keramici, kamenju i kristalima.

  Metal

  Energija metala predstavlja energiju koja se skuplja prema unutra. Prisutan je u jeseni, a boje koje ga krase su bijela, siva, srebrna i metalik. U prostoru oko nas energija metala prisutna je u svemu što je od metala: od prstenja na ruci, TV, radio, metalni stol.

  Voda

  Tu je energija silazna, a prisutno je maksimalno mirovanje. Njezino godišnje doba je zima, a boja plava. Voda u prostoru je svakodnevno prisutna kad se peremo, kuhamo jelo, kroz sobne ili vrtne fontane, staklene predmete, svježu vodu u plitici…

  Pulsacija života

  U starim kulturama, gdje su ljudi imali svijest o tome da je sve oko nas živo i gdje se disalo u skladu s ritmom majke zemlje, poštivali su se ovi elementi. Elementi su predstavljali pulsaciju života, a život je bio vrijedan. Zahvaljivalo se vodi i vatri, s drvećem se pričalo, a zemlja i kamenje su oduvijek bili sveti. Zapitajmo se iskreno koliko smo danas izgubili dok jurimo za blagodatima materijalnog svijeta? Kada smo posljednji put dozvolili da nas opere kiša, osječajući pritom svaku njenu kap na svome licu, i bili zbog toga beskrajno sretni, unatoč svemu. Jeste li ikada bolesni sjedili pored kamina i pustili da vas mudrost vatre iscijeli?
  Ti elementi život znaće, toliko toga nam daju, a tako često pored njih prolazimo gluhi, slijepi i nezahvalni. Bilo bi lijepo to promijeniti, kako radi njih, tako i radi nas samih.