Nekoliko zanimljivosti o orhidejama koje sigurno niste znali..

Nekoliko zanimljivosti o orhidejama koje sigurno niste znali..

April 5, 2018 0 By admin

Orhideja kao lijek

Ne zna se tačno kada su se orhideje prvi puta počele koristiti za proizvodnju ljekovitih napitaka no u prvom stoljeću p.K. se prvi puta spominju u literaturi. Diescorides je razvio doktrinu (imena Signal) gdje spominje da korijenje orhideja stimulira seksualnu aktivnost jer su bogovi stvorili biljke koje se moraju koristiti u skladu s njihovim izgledom, a korijenje podsjeća na testise. . Ova doktrina se vremenom razvijala tako da su orhideje korištene za povećanje plodnosti, liječenje bolesti i rađanje muške djece. Korijenje se prije upotrebe drobilo i žvakalo. U sedamnaestom stoljeću je Parkinson, kraljev vrtlar u svom Theatrum botanicum navodi da orhideje potiču seksualnost i pojačavaju želju.

Prema pričama su i vještice koristile korijenje orhideja kako bi pripremale ljubavne napitke poznate kao Love charm. Dijelovi orhideja su se koristili i za liječenje bolesti zvane Kraljevo zlo koja je navodno bila izazvana kraljevim dodirom. U mnogim civilizacijama orhideje su bile korištene za liječenje artritisa, glavobolje, temperatura, rana, upala i ostalih bolesti.

Orhideje kao hrana, kozmetika, ljepilo

Supstanca orhideja se upotrebljavala prije kafe u Europi i koristila se za pripremu toplih napitaka. Mogla se naći još 1000. i neke na ulicama Istanbula pod imenom šalep, salem ili saloop.

Azteci su koristili vaniliju prije 1492 i to ne kao zrele mahune već su sušili cvjetove vanilije. Postoje druge vrste Vanille koje također proizvode vaniliju no po kvalitieti je najbolja Vanilla planifolia. U literaturi se pojavljuje po prvi puta 1522 godine no u Europu je uvezena oko 1510. godine.

Ulja orhideja kao ekstrakti se već dugo vremena koriste u kozmetičkoj industriji za proizvodnje koji hidratantno djeluju na kožu. Na Filipinima i Novoj Guinei se stapke nekih vrsti Dendrobiuma koriste za proizvodnju košara. Stapke se najprije posuše dok ne posvijetle i tada se režu u trake i pletu. Cattleya labiata var. autumnalis sap se može koristiti kao ljepilo za muzičke instrumente.

Historija Orhideja

Orhideje su u staro doba imale sexualno odnosno afrodizijačko značenje te ih prvi puta spominje Theophrastus (370-285 g. pr. Kr.). Cijela porodica je dobila ime po dva gomoljasta korijena koja oblikom podsjećaju na testise (grčki orchis znači mošnje). U doba velikih zemljopisnih otkrića, trgovci i misionari koji su polazili na istraživačka putovanja po novim kontinentima, donosili su u domovinu primjerke biljaka iz zemalja koje su posjećivali, te su tako u Europu došle i tzv. tropske vrste. Od tada za orhideje počinje doba velikog procvata 1764. godine bilo ih je opisano tridesetak, 1830. godine ih je već poznato gotovo hiljadu, a 1880. godine broj opisanih orhideja popeo se na 6000 vrsta. Danas je poznato oko 600 rodova, kojima pripada više od 20000 vrsta i nebrojeno mnogo sorta i križanaca.

Vanilija Orhideje

Vanilija je postala omiljeni začin za slatkiše, alkoholna i bezalkoholna pića i umake. Osim što je to predivna biljka, njeni su plodovi, pored šafrana i kardamoma, jedan od najskupljih začina. Vanilija koju mi poznajem je plod orhideje Vanilla planifolia (V. fragrans) koja potječe iz Meksika, a raste i u Gvatemali, Kostariki i Jamajci.

Cvjetovi vanilije, žute i narančaste boje, rastu u skupinama. Svaki se dan, tokom dva mjeseca cvatnje u godini, otvara jedan cvijet koji živi samo jedan dan. Budući da je to biljka tropskih krajeva, ne može se uzgojiti u područjima umjerene klime.

U prirodi cvjetove vanilije mogu oprašivati samo jedna vrsta pčela i kolibri, vrlo male ptice koje svojim dugim kljunom prodiru kroz membranu koja odvaja tučak i prašnik. Upravo zbog toga je do 1836. godine Meksiko imao monopol nad proizvodnjom vanilije. Plod izgleda kao mahuna, a biljka može narasti i do 5 metara visine. Plodovi vanilije rastu iz oplođenog cvijeta u obliku izdužene zelene mahune, dužine do 30 cm i širine 6-8 cm. Nakon otprilike devet mjeseci, prije nego sazriju, beru se ručno i mijenjaju boju u najprije u žutu, a potom u smeđu.

Kolekcionari proizvoda sa orhidejama

orhideje i nakitorchid design

Orhideje su bile interesantne stoljećima i već ih nalazimo na mnogo srednjovjekovnih slika. Kasnije se upotreba orhideja kao motiva proširila. Tako je Tiffany and Co proizveo još u 19 stoljeću kolekciju nakita u oblicima orhideja. Osim ljudi koji sakupljaju žive biljke, postoje i sakupljači orhideja kao motiva na različitim potrošačkim proizvodima. Orhideje možete naći na novčanicama, kineskom porculanu ili poštanskim markama predmet su sakupljanja kolekcionara jednako kako i živi primjerci Cattleye, Phalaenopsisa ili ostalih vrsti orhideja. Popularizacija orhideja stvara različite tipove obožavatelja ovih biljki no dovela je i do toga da se orhideje ne nalaze više samo na finoj keramici ili umjetničkim slikama već ih se može naći i na drugim, manje očekivanim mjestima poput daske u toaletu.