Orhideja opojnog mirisa

Orhideja opojnog mirisa

Maj 16, 2018 0 By admin

Rod Zygopetalum sadrži svega 15-ak prepoznatih i priznatih vrsta, a pored toga ima velik broj hibrida.

To su izrazito mirisne vrste orhideja. Cvijetovi Zygopetaluma djeluju voštano. Ove vrste su vrlo specifične za uzgoj, međutim ako imate dobru ruku možete se okušati i u uzgoju Zygopetaluma!
Vrlo je važno ne dopustiti supstratu u kojem je Zygopetalum posađen da se u potpunosti osuši između dva zalijevanja.U doba aktivnog porasta tokom toplijih mjeseci potrebno je zalivanje jednom sedmično, a nešto rjeđe zalijevanje je moguće tokom zimskog razdoblja.


Zygopetalum baš kao i većina ostalih orhideja zahtijeva svijetlost ali ne i direktno sunce. Ukoliko vaš Zygopetalum dobiva dovoljno svijetlosti lišće će mu biti žućkastozeleno. Premalo svjetlosti može dovesti do toga da biljka ne cvate. Za uzgoj u vašem domu odaberite zasjenjenu južnu stranu ili istočnu.

Što se tiče temperatura Zygopetalum traži niže do srednje temperature. Idealna dnevna temp. iznosi između 21 do 27°C, dok noćne temp. treba da budu ipak nešto niže od 10 do 15°C. Kada govorimo o vlagi ove orhideje zahtjevaju vlažnost od 40 do 60%. Viša temperatura zahtjeva veću vlažnost zraka, a to možete osigurati orošavanjem. Ukoliko imate previsoku vlažnost potrebno je osigurati cirkulaciju zraka.

 

Supstrat, zemlja i savjeti za presađivanje Zygopetaluma

Posadite ga u supstrat od vlaknastog treseta, pijeska, vermikulita i borove kore. Zygopetalumi vole velike cvjetne posude te ih redovito presađujte svake dvije godine.

Za terestične Zygopetalume koristite polovicu usitnjenog svijetlog treseta i polovicu supstrata za orhideje epifite. Supstrat za epifite sadrži borovu koru u obliku iverja veličine 10 do 15 mm, stiropor i korijenje paprati. Možete koristiti i totalno usitnjene prašinaste dijelove kupovnog supstrata za orhideje (koji preostane nakon što se veći dijelovi proberu za Phalaenopsise i ostale epifite).

Razmnožavanje dijeljenjem Zygopetalinae Max skupine

Zygopetalum se razmnožava dijeljenjem ostarjelih busjena korijena tako da barem tri lukovice ostanu zajedno. Razmnožavaju se ljeti kada se i presađuju.